Isole e Olena


zuid van San Donato
totaal 290 ha, wijngaard 36 ha
hoogte 360-400 m, verworven jaren '50


Isole e Olena heeft zijn dubbele naam te danken aan twee oorspronkelijk aparte wijngoederen: de 18e-eeuwse boerderij Isole en het middeleeuwse gehucht Olena. Kelder, kantoor en woonhuis zijn op Isole gevestigd, in het schilderachtige Olena woonden tot voor kort twee oude arbeiders van Isole en zijn een paar andere huizen alleen in het weekend in gebruik. Een groot deel van het landgoed is met bos bedekt. Aan het weggetje van Olena naar Isole is een bron met heerlijk zuiver water waar bewoners uit de omtrek hun jerrycans komen vullen. Sinds de jaren '50 is de gezamenlijke bezitting in handen van de Piemontese familie De Marchi, die een wijnbouwersverleden heeft in het vroeger beroemde gebied Lessona bij Vercelli (Noord-Piemonte).
Tot 1976 liet vader De Marchi, advocaat in Turijn, het beheer over aan een fattore; vrijwel alle wijn werd toen op vat en tank verkocht, slechts een zeer klein deel op fles. In dat jaar had de jongste zoon, Paolo, zijn studie wijnbouw in Turijn en een stage in CaliforniŽ beŽindigd en vestigde zich met zijn vrouw Marta op Isole. Sindsdien is er stap voor stap veel veranderd en is het bedrijf doorgedrongen tot de technische en kwalitatieve kopgroep in Chianti Classico. Een inmiddels onmisbare kracht op Isole is de altijd aanwezige bedrijfsleider Piero Masi. Na jarenlang afwegen is in 1991 het lidmaatschap van de Gallo Nero opgezegd.

Weloverwogen houtrijping
De eerste vernieuwing was de aanschaf van stalen gistingstanks en een horizontale pers van het merk Vaslin, een van de eerste in Chianti. In '78 verschenen, voorzichtig, de eerste barriques. Maar eigenlijk zijn de veranderingen in de wijngaard minstens zo ingrijpend geweest als die in de kelder. Er is wat Cabernet gekomen in plaats van Trebbiano, maar Paolo's grote experiment was de enting van Syrah-stekken, afkomstig van een kweker uit het gebied van CŰte-RŰtie. In 1986 is bij Bibbianese, ten westen van Olena, 5 ha gloednieuwe wijngaard aangelegd met Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah en witte variŽteiten waaronder Chardonnay. Deze nieuwe aanplant was mogelijk doordat lager gelegen percelen waren gerooid. Door zijn goede scholing en onderzoekende geest is Paolo de Marchi altijd bij de eersten als het gaat om experimenten, maar hij brengt vernieuwingen heel voorzichtig en weloverwogen in praktijk. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van barriques, waarmee hij inmiddels een lange ervaring heeft die op de meeste bedrijven nog ontbreekt. Proeven met Italiaanse tegen Franse barriques, eikenhout tegen kastanje en echte, kleine barriques tegen vaten van 500 liter hebben geleid tot een uniek programma voor de rijping van de diverse wijnen in hout. De Cepparello, de prestige-wijn uit 100% Sangiovese, krijgt minstens een jaar barriques; van de Chianti gaat een deel enkele maanden in barriques en een deel in grotere vaten, terwijl het resterende deel geen hout te zien krijgt. Een fles Chianti Classico van Isole bevat dus een assemblage van drie verschillend opgevoede wijnen. De wijn heeft flink kleur, een kruidig soort bloemengeur met fijn gedoseerd hout en een pittige smaak. Niet-Riserva's van dit niveau zijn zeldzaam. Voor zover er Riserva wordt geleverd, is dat niets anders dan een oudere Annata. Er is echter de laatste jaren zoveel vraag naar de wijn, dat er geen Riserva overschiet.

Cepparello
Voor De Marchi is zijn eigenlijke Riserva de Cepparello, die alleen vanwege de onredelijke eisen voor Chianti Classico tafelwijn heet. Deze wijn is gemaakt vanaf 1980. Hij is zeer diep van kleur en compact van structuur en ontwikkelt zich langzamer dan de meeste andere pure Sangiovese-wijnen. Soepele jaren als '83 en '86 kan men na een jaar of vijf beginnen te drinken, maar voor jaren met veel tannine als '82, '85 en '88 is meer geduld vereist. De wijn is nog vrij gesloten (en jong van kleur) op een moment waarop vergelijkbare wijnen van dezelfde leeftijd al rijpe geuren hebben ontwikkeld. Tot nu toe heeft nog nooit iemand een Cepparello uit een echt goed jaar op het toppunt van zijn ontwikkeling kunnen proeven, hoewel de '82 nu (in '91) ook wat rijpere geuren begint te ontwikkelen. De Chianti's van voor '82 zijn nu aan het eind van hun ontwikkeling, de '82 is op zijn toppunt: vol, pittig, toch zacht, animale geuren, geen spoor van oxidatie.

Vin Santo
In sommige jaren is een eenvoudige tafelwijn met de naam Antiche Tenute uitgebracht. De vrij zoete, zeer geconcentreerde Vin Santo verdient een aparte vermelding. Hij wordt gemaakt uit grotendeels Malvasia en voor botteling wordt er een kleine hoeveelheid 20 ŗ 30 jaar oude Vin Santo uit een kleine bestaande voorraad aan toegevoegd. Na de onovertroffen Vin Santo van Avignonesi is die van Isole misschien wel de beste die te koop is.

Collezione De Marchi
De Franse druivensoorten zijn in principe niet bestemd voor de Chianti, hoewel daar in sommige jaren een klein percentage Syrah aan wordt toegevoegd. Paolo vindt Cabernet niet passen bij het Chianti-karakter, maar Syrah wel. Onder de naam Collezione De Marchi, met een afwijkend etiket en vermelding van de druivensoort, brengt hij de wijnen van de Franse variŽteiten uit: tot nu toe alleen Cabernet Sauvignon, Syrah "L'Eremo" en Chardonnay (gegist en gerijpt in barriques). Deze wijnen verkeren eigenlijk nog in een experimenteel stadium, maar ze zijn altijd zeer geconcentreerd. Met name de Syrah van '88 is indrukwekkend.

Isole e Olena krijgt al jarenlang zeer veel aandacht in de internationale pers. De kwaliteit van de wijnen rechtvaardigt zonder meer al die publiciteit; wat ook een rol speelt, is dat De Marchi goed Engels spreekt, handig voor buitenlanders. Maar de belangrijkste reden is dat deze vakman weloverwogen en originele meningen heeft over Chianti en altijd bereid is openhartige en kritische informatie te verstrekken, ook over zijn eigen wijnen.

© 1996 Uitgeverij Tutein Nolthenius, Huib Brand
Overgenomen uit De wijnen van Toscane, pagina 85, 86 en 87.